Stroom is niet voor iedereen weggelegd
Voor het installeren van een laadpaal heb je niet een diploma nodig. Het zijn bijna altijd professionele installateurs die het karweitje opknappen maar dan nog. Er is geen regelgeving die uitsluit dat jij je laadpaal zelf installeert. In principe mag je dus zelf aan de slag. Wat dan weer niet betekent dat jij in staat bent om dat vaardig en zonder problemen ook te doen. Bedenk waar je mee aan de slag gaat als je je eigen laadpaal installeren gaat:
• Werken met stroomspanning, zelfs met krachtstroom
• Aanpassingen maken in de meterkast
• Uitzoeken hoe dat moet met een eventuele tweede aansluiting op de paal
Weet wat je doet als je zelf een laadpaal installeren wilt
Het aansluiten van een laadpaal is niet zonder risico’s. Als je niets weet van een elektriciteitsnetwerk, van bekabeling, zekeringen en dergelijke, kun je er beter niet aan beginnen. Het is een vrij complex werkje, zo’n laadpaal installeren. Je trekt namelijk kabels vanuit de meterkast helemaal tot aan het punt waar je de laadpaal kwijt wilt. Dat betekent boren, graven en je aan allerlei veiligheidseisen houden. Rond de meterkast kun je in een labyrint van kabels en leidingen terecht komen. Ram je per ongeluk een gasleiding kapot, dan ben je verder van huis. Explosiegevaar!
Geld besparen is niet altijd veiligheid bewaken
Het voordeel van het zelf doen is dat je op installatie- en bijkomende kosten bespaart. En dat kan vooral in de papieren gaan lopen als er veel moet worden gegraven voor de bekabeling. Of dat je een betonslab door moet en dus moet gaan frezen. Je bespaart inderdaad geld maar levert daar zelf veel tijd voor in.
Het antwoord op zelf laadpaal installeren of laten installeren
Ben jij op niveau met kennis over elektrotechniek en krachtstroom? Dan zou je zelf de installatie voor je rekening kunnen nemen. Maar ook dan ben je wel tijd kwijt. Zie je je zelf niet als een technisch deskundige? Dan zou het best kunnen dat je uiteindelijk je paal op een bestaande stroomgroep plaatst met de kans zo overbelasting te veroorzaken. In veel gevallen is het uiteindelijk beter om de erkende installateur langs te laten komen. Die brengt kennis en ervaring met zich mee, goede adviezen ook, en heel belangrijk: garantie! Dus samengevat:
• Je mag zelf je laadpaal installeren
• Je installeert je laadpaal alleen als je over elektrotechnische kennis en ervaring beschikt
• Je besteedt het werk uit aan een goede installateur als je zelf niet dagelijks met stroom te maken hebt